5 zaujímavých informácií o snehových reťaziach

5 zaujímavých informácií o snehových reťaziach

by sprava_kanapa.sk

Snehové reťaze sú dôležitou výbavou pre motoristov, ktorí sa počas zimných mesiacov pohybujú v oblastiach, kde často sneží alebo na zľadovatených cestách. Ich správne použitie je zásadné pre bezpečnosť a komfortnú jazdu. Prinášame vám 5 zaujímavých informácií o snehových reťaziach, ktoré by mal každý motorista poznať.

1. História snehových reťazí

Snehové reťaze majú dlhú históriu, ktorá siaha až do začiatkov automobilizmu. Prvé patenty na reťaze určené pre automobily boli udelené v USA na začiatku 20. storočia. V roku 1904 získal patent na výrobu reťazí Harry D. Weed, mechanik z New Yorku. Dizajn týchto reťazí bol jednoduchú, ale účinný a stal sa základom pre vývoj modernejších reťazí.

2. Typy snehových reťazí

Snehové reťaze sa vyrábajú a predávajú na všetky typy, modely i veľkosti vozidiel. Nie je problém nájsť výber rôznych variantov pre SUV alebo offroad, pre autobusy i kamióny. Reťaze sa od seba líšia nielen dizajnom, ale aj materiálom, z ktorého sú vyrobené, a spôsobom montáže. Klasické sú reťaze vyrobené z ocele, ktoré poskytujú vynikajúcu trakciu na ľade a snehu. Sú robustné a odolné. Textilné snehové reťaze sú skladné a rýchlo sa inštalujú. Poradia si na ľade, ale v hlbokom snehu sú menej účinné. Čoraz viac sa používajú aj plastové reťaze. Kombinujú výhody kovových a textilných reťazí. Sú ľahké, jednoduché na inštaláciu a poskytujú dobrú trakciu.

3. Predpisy a používanie

V mnohých krajinách sú snehové reťaze povinnou výbavou motoristov. V iných ich musíte mať po ruke len vo vyznačených úsekoch. Slovensko patrí v tejto sfére k benevolentnejším krajinám. Použite snehových reťazí je u nás povinné len za značkou C14, keď je na ceste vrstva snehu alebo sú vozovky zľadovatené. Za nedodržanie predpisov vám hrozí pokuta. Je preto dôležité, aby ste si pred cestou do horských oblastí alebo zimných stredísk overili miestne predpisy a mali snehové reťaze na suv 4×4 alebo iné vozidlo pripravené pre prípad potreby.

4. Inštalácia a údržba snehových reťazí

Správna inštalácia snehových reťazí je kľúčová pre ich efektívne fungovanie. Pri inštalácii je dôležité skontrolovať, či reťaze správne sedia na pneumatikách. Dbajte na to, aby boli reťaze rovnomerne napnuté. Po inštalácii reťazí prejdite krátku vzdialenosť a opätovne skontrolujte ich upevnenie. Kovové reťaze po použití utrite do sucha. Textilné reťaze sa môžu prať. Po vysušení ich uložte do originálneho puzdra.

5. Výhody snehových reťazí

Použitie snehových reťazí má veľa výhod. Ich nasadenie na hnaciu nápravu znamená zlepšenú trakciu, zvýšenie bezpečnosti a jednoduchšie prekonanie náročného terénu. Drahé či najlacnejšie pneumatiky si v hlbokom snehu alebo na kopci pokrytom ľadom iste neporadia. Pozor však na to, že reťaze by sa nemali používať na suchých alebo mierne zasnežených cestách, pretože môžu poškodiť povrch vozovky a rýchlo sa opotrebovať.

Autor: Gabriela Kudláčová

 

You may also like